Tuesday, June 30, 2009

Ten Rules For Being Human

1. You will receive a body. You may like it or hate it, but it’s yours to keep for the entire period.

2. You will learn lessons. You are enrolled in a full-time informal school called, “life.”

3. There are no mistakes, only lessons. Growth is a process of trial, error, and experimentation. The “failed” experiments are as much a part of the process as the experiments that ultimately “work.”

4. Lessons are repeated until they are learned. A lesson will be presented to you in various forms until you have learned it. When you have learned it, you can go on to the next lesson.

5. Learning lessons does not end. There’s no part of life that doesn’t contain its lessons. If you’re alive, that means there are still lessons to be learned.

6. “There” is no better a place than “here.” When your “there” has become a “here”, you will simply obtain another “there” that will again look better than “here.”

7. Other people are merely mirrors of you. You cannot love or hate something about another person unless it reflects to you something you love or hate about yourself.

8. What you make of your life is up to you. You have all the tools and resources you need. What you do with them is up to you. The choice is yours.

9. Your answers lie within you. The answers to life’s questions lie within you. All you need to do is look, listen, and trust.

10. You will forget all this.

By Cherie Charter Scott.

10 soalan yang sukar dijawab

  1. Kenapa Tarzan tidak mempunyai jambang?
  2. Kenapa juruterbang Kamikaze memakai topi keledar?
  3. Kita tahu kelajuan cahaya, apakah kelajuan kegelapan?
  4. Kenapa ada istilah ‘tidur seperti bayi’ sedangkan bayi akan terjaga setiap 2 jam?
  5. Kenapa pembakar roti di’rumah kita mempunyai setting untuk suhu yang tinggi sehingga mampu menghanguskan roti?
  6. Kenapa lampu peti ais hanya ada dalam ruang sejuk, bukan ruang sejuk beku?
  7. Kenapa irama lagu A,B,C,D,E,F,G… dan Twinkle, Twinkle Little Star sama?
  8. Kenapa kita sering menekan butang lif lebih dari sekali?
  9. Kenapa kita tekan butang remote lebih kuat walaupun kita tahu bateri hampir habis?
  10. Kenapa anda mula berfikir untuk 9 soalan di’atas yang tidak sesekali membawa apa-apa perubahan?

Aku..

30 Jun 2009 7.10P.M


Aku perlu berehat. Aku perlu berehat kerana aku harus mengembalikan kestabilan mental dan fizikal aku yang selama ini asyik bekerja siang dan malam. Oleh itu, dengan saki baki cuti yang tinggal beberapa hari sahaja lagi ini, aku mengambil keputusan..aku harus berehat.

Ku pergi..sekian.

Sekadar hiburan

30 Jun 2009 4.OO A.M



Orang dan jenis kentutnya.
* Orang TIDAK JUJUR Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.
* Orang BANGANG Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.
* Orang BERWAWASAN LUAS Orang yang tahu bila harus kentut.
* Orang SENGSARA Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.
* Orang MISTERIUS Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.
* Orang GUGUP Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.
* Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.
* Orang SADIS Orang yang kalau kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.
* Orang PEMALU Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri.
* Orang yang STRATEGIK Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.
* Orang BODOH Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengganti kentutnya yang keluar.
* Orang PELIK Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit- sikit, sampai bunyi "tit-tit-tit".
* Orang SOMBONG Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.
* Orang RAMAH Orang yang senang mencium kentut orang lain.
* Orang yang tidak senang BERGAUL Orang yang kalau kentut, sembunyi.
* Orang AKUATIK Orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi blekuthuk-blekuthuk".
* Orang ATLETIK Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.
* Orang JUJUR Orang yang mengaku kalau habis kentut.
* Orang PINTAR Orang yang boleh menandai bau kentut orang lain.
* Orang MALANG Orang yang nak kentut tapi terkeluar mende lain....


p/s: korang dlm kategori mane? hehe

Is SHE is a HE..??

30 Jun 2009 3.30 A.M





When i was searching for the latest story and information to be share with all of you, suddenly I found this>> Megan Fox Is A Man. No way!! haha. That's unbelievable.Can't imagine if this story were true..basically it still just a rumours. They said her real name is Mitchell Reed Fox and was born in Rockwood, Tennessee. Wow....if this rumours are true, then Megan Fox must be the most gorgeous 'he' in this world. haha. After all it just a rumours :)

Check out at http://weeklyworldnews.com.

p/s: She's hot!!>>even if the rumours are true :P


Monday, June 29, 2009

Resah menanti keputusan peperiksaan intersesi...


29 Jun 2009 9.30 p.m


Minggu ini keputusan peperiksaan intersesi akan keluar. Aku tidak tahu bila tarikh sebenar keputusan itu akan keluar. Namun apa yang pasti, hati ku ini resah memikirkan apa yang bakal aku dapat nanti..

Aku mengambil 2 subjek untuk intersesi kali ini. 'Strategic Management' dan 'Managerial Economics'. Bagi aku kedua-dua subjek ini amat menarik untuk dipelajari. Namun, apa yang membuatkan aku sedikit tertekan dan resah menantikan keputusan untuk kedua-dua subjek ini adalah kerana masa yang suntuk untuk aku fokus kepada kedua-duanya. Masa aku banyak dihabiskan untuk menyiapkan tugasan-tugasan untuk subjek 'Strategic Management'. Aarrghhh...ini membuatkan aku sedikit stress! Aku selalu mengeluh apabila memikirkan tugasan yang diberikan. Pada aku ianya tidak logik untuk disiapkan dalam masa yang suntuk ini.

Tetapi ini bukan alasan untuk aku terus mengeluh mengenangkan nasib aku ini. Bagi aku, setiap apa yang akan aku lakukan, aku akan buat yang terbaik. Aku tidak perlu takut dengan apa jua keputusan yang bakal aku terima nanti. Inilah kehidupan..jikalau dilema dan masalah sekecil ini pun aku asyik mengeluh, nescaya aku masih belum bersedia untuk menghadapi realiti sebenar hidup ini. Tetapi aku yakin dengan diri aku ini..aku berpegang teguh dan percaya kepada pepatah Melayu lama yang berbunyi 'berakit-rakit ke hulu berenang-renang ketepian, bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian.' Bagi aku itulah strategi yang perlu kita ada dalam mengharungi arus kehidupan yang semakin hebat ini.

Oleh itu, aku harus tabah dan redha dengan setiap keputusan dan rezeki yang telah ditentukan oleh Allah. Aku sebagai hambanya perlu berusaha dengan lebih baik agar kehidupan aku di dunia yang sementara ini diberkati oleh-NYA.

Kepada rakan-rakan seperjuangan, semoga kita semua berjaya dengan keputusan peperiksaan intersesi kali ini. Sama-samalah kita berjuang agar kita mampu untuk menghadapi masa depan kita yang masih kabur dari realiti sebenar ini. Diharap semester baru ini akan menjadi pemangkin kepada kejayaan kita di kemudian hari nanti. Sama-samalah kita berusaha dan berdoa agar kita semua berjaya dalam kehidupan ini dan seterusnya mencapai cita-cita masing-masing.

Sekian.


p/s : Kenangan Majlis Makan Malam Bismark 2008





Sunday, June 28, 2009

Hari ini hari Ahad..

Ye hari ini mmg hari ahad..hari ini sku seperti kekeringan idea utk menulis sesuatu yg bole d kongsi bersame. Ape2 pn..aku nk ucapkn trime kaseh kt Zafran @ Sir Marcello yg tlg aku psl blog ni.Kalo tidak aku akn mengalami kebuntuan idea yg lg hebat.hahaha

Insyaallah i will be updating my latest story and share it with u guys. For tonight, i will be watching Smallville as usual. Then maybe go out with some friends and watch Confederations Cup Final. :)


Enjoy the holiday friends..

Saturday, June 27, 2009

Enjoy this song..

video
"You Are Not Alone"

Another day has gone
I'm still all alone
How could this be
You're not here with me
You never said goodbye
Someone tell me why
Did you have to go
And leave my world so cold

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

But you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
But you are not alone

'Lone, 'lone
Why, 'lone

Just the other night
I thought I heard you cry
Asking me to come
And hold you in my arms
I can hear your prayers
Your burdens I will bear
But first I need your hand
Then forever can begin

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
For you are not alone

Whisper three words and I'll come runnin'
And girl you know that I'll be there
I'll be there

You are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone...


p/s : lagu ni best..

Traffic jam di Arau..


Jam 12.30 tgahri td aku keluar mencari mkanan utk lunch. Aku pn masuk la UiTM skejap..sekadar utk mengmbil wang di ATM. Sebaik shaje melangkah masuk kolej..aku terkedu! BANYAK sungguh kereta shinggakn sesak UiTM ni seketika. Rupe2 nye dorang ni sume parents n student baru yg nk mndaftar esk...patutla. Tbe2 kenangan pertama kali smpi di bumi Arau ni bputar kembali d kotak fikiran aku.Mmg indah.. (alangkah bagus nye kalo masa dpt dputarkn ke saat itu.)..hahaha.

Berbalik kpd cte td..aku pn bjaye kluar dr UiTM. Ttp kt luar rupenye2 lg dhsht.Banyak gile kete! Arau tbe2 ade traffic jam..!!hahaha.niat aku nk pg mkn trbantut seketika mlihat kesesakn lalulintas yg secara tbe2 ini. Sedang aku mgharungi traffic jam itu..aku perasan yg bnyk kedai mkn (yg slame ni asek ttp) buke kmbali. Ade gerai2 d tepi jln yg mnjual buah2an, bantal2, minuman...dan mcm2 lg la. Meriah sgguh Arau hari ini..meriah dgn gelagat para ibu bapa dan ank2 mereka. Yela..sape x gmbira ble ank2 dpt malanjutkan pelajaran d universiti. Terpancar sinar kgembiraan di wajah mereka ini..same seperti wajah papa n mama aku ktika mghantar aku d sini..kre2 2 thn lepas. :)

Esk nescaya Arau akn btmbah sesak sbb sume pelajar baru akn daftar masuk. Waahh..esk Arau akn ade traffic jam lg.hahaha mcm x pcaye je. FYI, fenomena sbgini hnya blaku sthn skali shaje d Arau ini.hehehe.. Aku x saba nk mlihat keadaan Arau pade esk hari. Bandar Kangar pn aku yakin akn dpenuhi dgn kereta2 ini..(yela nk shoppin sket ape yg patut..cm aku dlu gak la).hehe

Since kdai mkn sumenye pnuh..aku pn mgambil kputusan utk drive balek umah je la. Malas nk tggu lame2 kt kdai mkn..d tmbah dgn cuaca yg amat pns ini. Last2 aku singgah kdai apek je beli roti n air soya. Xpela aku pn bkn lapa sgt. Smpai je umah aku aku trus menaip pengalaman aku alami td..:)


p/s : Tgh fikir nk bwat ape arini..


Friday, June 26, 2009

Andainya perempuan tahu..


Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)
Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita...
Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
Kebanyakan lelaki yang nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys!
Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini... Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa... yang lain hanya kawan
Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari... maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja... .Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti...
Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

p/s : Good night!

di kala sunyi..





Akhirnye Zack balek umah juge setelah lame memikirkan nye siang dan mlm..hahaha. Well aku masih d sini..d bumi Perlis yd indah ini. Aku mmbuat kputusan utk x balek cti sem ni sbb aku ade hal nk bwat kt cni..cti pn ade smggu je lg. Mmg aku rndu famly aku..rndu mama,rndu papa,rndu adek2 aku..tp aku yakin dorang fhm. :) Aku pn dh call mama n papa aritu..Lgpn 6t aku mmg nk balek gak bln july ni..hehe.

Aku x nk balek umah bkn sbb jauh..or bkn sbb xde duit. Tp aku lbey prefer bgini..( bjauhn dgn famly). Bg aku skang la mase nye aku kne blaja bdikari..jika sblm ni sume nye papa n mama yg urus kn hdup aku..now aku kne bdikari! Aku x bole manje kn dri aku sgt..:) Kalo aku balek..6t aku akn rase berat nk mnggalkn famly aku. Dun wori..aku bkn nye kjam x igtkn famly aku. Skang dunia dh maju..aku stil bole bhubung ngn famly aku. :) aku bole call papa n mama..adek2 aku. Aku pn ym ngn adek aku je..sng.haha.

So cti smmgu ni aku igt nk ajk la spe2 yg boring n yg tggl d perlis ni ( Zafran pn cm aku gak..haha, Fazley mmg org cni, Wan Bear pn kt cni..die duk tnye aku balek ke x..haha) jum la kalo free kte kuar njoy. Lepak tgk muvi jum..boling ke, karoke ke. X pn g penang ke..bole shoping. :)

Smlm kwn lame aku kt rawang ade ajk trun KL, dorang nk bwat gatherin lg..(dlu aku x dpt join..aku ade class n test ) Insyaallah kalo ade rezeki aku mmg nk jmpe gak korang sume. RNDU DOWH KORANG!! haha..cane la korang sume kn..Zul,Wali, Nizam, Taufiq, Iez, Izyan..n sape2 je la yg knl aku kt rawang tu. hahaha aku x igt name la :P

Skang kt lua ujan.Zack ntah cane la kn..tgk2 jap lg die pth balek.bkn bole caye mamat tu..hehe.
Malam ni aku fikir nk pg pasar malam..x pn lyn tmyam ok gak. ( gile tomym aku ni ). Xpn lepak KFC cm care gak kn...tgk la mlm ni aku decide.hahaha..best gak duk umah sewa sorang2. bole la aku bwat ape aku suke. :P

k la..aku nk solat dlu. :)

p/s : i lurve u mama! papa! n adek2 aku! :)







Ikan duyung??



Ni lg satu aku nk share..ntah btol ke tidak aku pn xtaw la. Tp kalo cani la rupe ikan duyung (cm ikan masin daa..) jauh panggang dari api la.hahaha. Kte salu dbuai dgn fantasi yg ikan duyung ni sume nye gorgeous n beautiful. Tp kalo cm ni wajah sbna ikan duyung..err... :)

owh..Micheal Jackson dh meninggal.


Ble aku surf internet td, aku tbace brite psl MJ ni dh meninggal dunia.Tkjot gak..walaupn aku bkn la fans die, tp bg aku dis guy mmg slh satu ikon dlm dunia hburan. Mcm2 kesah psl die..ade yg buruk ade yg baek. Dr cite psl plastic surgery die smpai la kes meliwat kanak2 tu..pape je la. Setiap org ade kebaikan n kburukan die.

Haa psl MJ ni..ade org kate die Islam..btol ke?? ntah la..tp kalo btol makne nye kte dh khilangn sorang saudara baru la kn. Tp kalo x btol pn..x slh kalo kte skadar mengmbil tahu. (kisah kmatian die ni la).

K aku nk cntinue melayari internet since aku x taw nk bwat ape skang :)

selesai sudah intersesi....

Alhamdulillah intersesi dh abes..aku ade lbey kurang 2 mnggu utk bercuti. tp aku xtaw nk bwat ape sbnanye. ape yg ade dlm fikiran aku tu hanye nk relax..relax..n relax. nk cool down otak yg dh panas asek study je ni.hahaha....

Pape pn aku nk kne basuh kete aku tu.sian die dh lame x mandi. haa lupe kne servis skali. lame dh x servis kete aku tu. kang die majok mati aku.haha. pastu bilik aku pn nk kne kemas gak.start dr intersesi bilik aku agk 'tidak menarik'. Buku2 dan baju2 ibarat corak2 indah yg mghiasi blk aku ni. Jikalau mama aku terlihat situasi ini nescaya die akn bising dan bising dan bising sehingglah die melihat anak die mule bwat ape yg dsuruhnye :P i miss u mama!! kalo mama ade kt cni mst umah sewa aku ni bersih n kemas.hahahaha..

Next week bdk2 baru akn daftar masuk universiti. Aku x saba nk mengenali rakan2 baru aku ini.hehe.. dgr nye 3000 org akn daftar masuk. Agak ramai jumlah tu bagi aku..( sonok dowh mst ramai gurl 6t! haha). Aku harap ramai la bdk2 marketing yg daftar masuk 6t..bukan ape sejak akhir2 ni bdk2 marketing x ramai. X best dowh..kalo rmai baru meriah. :) pape pn kte tnggu nex wik.

Haa td fazley bgtaw aku yg result intersesi kuar nex wik gak..cuak dowh.ntah ape la aku dpt. Aku harap ape yg aku target akn tercapai la..( Zack..kalo okei aku blanje KFC weh! :P). Zack ni sian plak tgk die..mcm mane la bole jd cmtu.(dlm exam slip tulis amek QMT, tp g class n exam paper M.E).Tp cm klaka pn ade..hahahaha. Ble fikir2 balek..bdk umah aku la yg paling bnyk bwat msalah kt Pn Rozi..(n Dr Shaiful skali). Zack ngn slah daftar subject...dlu Edie result x ok. Azmir plak ngn masalh kewnangn..moto die lg tersadai kt masjid tu. Fandi pn..mcm2 da.hahaha. Sume ni bg aku kenangn dn pengajaran utk sume..:)

K la jam pn dh kol 2.30 a.m ni..nk tgk bola jap.>>brazil vs south africa.
aku harap brazil klh la..(hahaha aku frust spain klh smlm). tp yg pasti brazil mmg best.
prediction: brazil 3 s.africa 1. :)
okie dokie..njoy the game!

ps: aku rase ape aku tulis ni cm ntah pape je.hahaha ..aku budak baru blaja :) ciao~

officially released..


akhirnya aku dh ade blog aku sendiri. n aku pn dh bole customize blog aku.hahahah lampi btol! aiyark~ :P
okei dgn ini aku merasmikan blog aku.. entitled 'My Story'.
so guys.. enjoy it! :)

Thursday, June 25, 2009

blog aku..

hello sume! wah akhirnya terbuke gak pntu hati aku nk bwat blog aku sndiri.hahaha. well pape pn tggu aku update all d info. for the time being..aku nk chow dlu. bersukan jum!! :)